Οι Rolling Stones και οι Grateful Dead στο δρόμο για το Altamont

Εκεί, στη μεγάλη συναυλία, που δολοφονήθηκε το πνεύμα των ‘60s και το καλοκαίρι της αγάπης από τους Hell’s Angels

Η δωρεάν συναυλία στη λεωφόρο του Άλταμοντ στη βόρεια Καλιφόρνια ήταν το όνειρο και η απάντηση των Rolling Stones στο Γούντστοκ αλλά κατέληξε στην πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ροκ. 300.000 κόσμος συγκεντρώθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου του 1969 στο Άλταμοντ για να παρακολουθήσουν τους Rolling Stones, τους Jefferson Airplane, τον Carlos Santana, τους Flying Burrito Brothers και το κουαρτέτο των Crosby Stills Nash & Young.

Αντί για το Γούντστοκ της Δυτικής Ακτής οι θεατές αλλά και οι Rolling Stones βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα απίστευτο κύμα βίας και κακής ενέργειας. Υπεύθυνοι ήταν οι Hell’s Angels οι οποίοι είχαν αναλάβει τη ασφάλεια της συναυλίας αλλά όταν είδαν όλους αυτούς τους μαστουρωμένους χίπιδες και φιλειρηνιστές, εν μέσω της καταιγίδας του Βιετνάμ, γυάλισε το μάτι τους και πήραν ανάποδες. Το αποτέλεσμα ήταν ένας νεκρός θεατής από το μαχαίρι ενός χαρλεά, και τρεις άλλοι θάνατοι: δύο σε αυτοκινητιστικό ατύχημα όπου ο δράστης εγκατέλειψε τα θύματα κι ένας που πνίγηκε πέφτοντας σ’ ένα αρδευτικό κανάλι. Υπήρξαν επίσης αναρίθμητα περιστατικά βανδαλισμών, κλοπής αυτοκινήτων και τραυματισμών. Το μόνο ευχάριστο αυτής της συναυλίας που κατέληξε να είναι η ταφόπλακα της ειρηνικής περιόδου του ροκ ήταν τα τέσσερα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Το πρώτο βίντεο που θα παρακολουθήσετε δείχνει τους Rolling Stones και τους Grateful Dead να περιμένουν ανέμελοι το ελικόπτερο που θα τους πήγαινε στη συναυλία. Ο Μικ Τζάγκερ συμπεριφέρεται σαν πριγκιπικός κλόουν του ροκ και πειράζει τον Τσάρλι Γουότς ενώ οι «Dead» διασκεδάζουν με τη συμπεριφορά του. Το στιγμιότυπο αυτό δεν προβλήθηκε ποτέ στην ταινία Gimme Shelter που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά, το 1970, κι έγινε –κατά λάθος –το ντοκουμέντο της βίας. (οι Grateful Dead αρνήθηκαν να εμφανιστούν στη σκηνή του Άλταμοντ, όπως ήταν προγραμματισμένο γιατί ήδη η ατμόσφαιρα βρωμούσε μπαρούτι). Στο δεύτερο βίντεο θα δείτε τους Stones να ερμηνεύουν το ομώνυμο τραγούδι και εικόνες από τη συναυλία όσο ήταν ειρηνική ακόμη και στο τρίτο τις σκηνές που κατέγραψε η κάμερα από την επίθεση των Hell’s Angels στο πλήθος.