Ειδικός Δεσμευμένος λογαριασμός και κομμένα τα «Λεφτά υπάρχουν»

Η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται με τη δανειακή σύμβαση. Παχιές αγελάδες και παχιά λόγια, τέλος.  

Βίαιη επαναφορά στον -επί δεκαετίες ξεχασμένο για το ελληνικό Δημόσιο- κανόνα του «ζω με όσα έχω» φέρνει ο Ειδικός Δεσμευμένος Λογαριασμός, του οποίου οι γενικές γραμμές λειτουργίας συζητήθηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο ενώ οι λεπτομέρειές του αναμένεται να «κλειδώσουν» μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, ενδεχομένως δε στη σημερινή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας. Χθες, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι ο ειδικός λογαριασμός θα «φιλοξενεί» το συνολικό ποσό για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους καθώς και επιπλέον ποσά για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Από τον λογαριασμό αυτό θα εκταμιεύονται κεφάλαια για τα τοκοχρεολύσια (τόκοι και κεφάλαια του δημοσίου χρέους) και κεφάλαια που θα προορίζονται για την εγχώρια δημοσιονομική διαχείριση (μισθοί δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις, πάγιες λειτουργικές δαπάνες κλπ). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εφόσον τα ποσά που απομένουν για την τρέχουσα χρηματοδότηση της Ελλάδας δεν επαρκούν στην ελληνική κυβέρνηση, τότε αυτή θα είναι αναγκασμένη να τα καλύπτει «είτε από περικοπές δαπανών, είτε από αύξηση της παραγωγικότητας» -που πάντως δεν φέρνει άμεσα ρευστό στα ταμεία του κράτους ειδικά σε περιβάλλον αδυσώπητης ύφεσης.

Υπό μόνιμη απειλή

Στην πραγματικότητα, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα τελούν εφεξής υπό την μόνιμη απειλή εσωτερικής στάσης πληρωμών αφού η κάλυψη των ελλειμμάτων θα είναι αποκλειστική ευθύνη τους και ο Ειδικός Λογαριασμός δεν θα επιτρέπει εσωτερικές ανακατανομές της βοήθειας που λαμβάνει η χώρα ακόμη και εάν αυτές αφορούν στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Έτσι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων καθίσταται πλέον απόλυτη προϋπόθεση επιβίωσης για το ελληνικό δημόσιο. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με το δημοσιονομικό δίλημμα: Ή «κόβω» κράτος ή επιβάλλω νέους φόρους στους φορολογούμενους με την -απατηλή όπως αποδεικνύουν πρόσφατα στοιχεία- προσδοκία να αυξηθούν τα έσοδα. Με άλλα λόγια «τα ψέματα τελειώνουν».

Κλειδί για την αίσια κατάληξη του Εurogroup

Η έγκριση της σύστασης του ειδικού λογαριασμού, τον οποίο, όπως όλα δείχνουν αποδέχεται η ελληνική πλευρά, θεωρείται «κλειδί» για την αίσια έκβαση στο Eurogroup της Δευτέρας. Με τον Ειδικό Λογαριασμό, οι πιστωτές θέλουν επίσης να αφαιρέσουν μια και καλή από την ατζέντα της ευρωζώνης τη συζήτησης περί ελληνικής χρεοκοπίας δεδομένου ότι τα ποσά του θα διοχετεύονται με προτεραιότητα στην αποπληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας. Έτσι η συζήτηση περί αθέτησης των πληρωμών της Ελλάδας θα πάψει να πυροδοτεί φόβους στην Ευρωζώνη.

Δυσπιστία για το πολιτικό σύστημα

Επιπλέον, η διευθέτηση αυτή, είναι ενδεικτική της μεγάλης δυσπιστίας που κυριαρχεί στην Ε.Ε. για την ικανότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος να φέρει εις πέρας τα συμφωνηθέντα. Οι κυβερνήσεις των επόμενων ετών θα πρέπει πάση θυσία να επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Για την κάλυψη τυχόν αποκλίσεων δεν θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης χωρίς την έγκριση της τρόικας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης το ενδεχόμενο εσωτερικής στάσης πληρωμών, ανά πάσα στιγμή, ώστε είτε να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα, ή να τρέχουν με τον ενδεδειγμένο ρυθμό αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Οι πιέσεις αυτές μάλιστα δεν αναμένεται να παραμείνουν σε θεωρητικό επίπεδο αφού η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, στην οποία στηρίζεται η επιτυχία του νέου προγράμματος, κάθε άλλο παρά εύκολη αποδεικνύεται. Ήδη έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, ενώ οι τελευταίες διαρροές από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, θέτουν σε αμφισβήτηση και την ικανότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ