Το Σύμπαν είναι απλά ένα ολόγραμμα;

Οι επιστήμονες λένε τώρα πως ίσως ναι

Φυσικοί έχουν πλέον στοιχεία πως ολόκληρο το Σύμπαν μπορεί να μην είναι τίποτα άλλο από μια προβολή... ένα ολόγραμμα, μια αυταπάτη.

Το 1997, ο θεωρητικός φυσικός Juan Maldacena είπε πως το Σύμπαν παίρνει βαρύτητα από εξαιρετικά λεπτές, δονούμενες χορδές. Ο μαθηματικά πολύπλοκος κόσμος αυτών των χορδών, που υπάρχουν σε 9 διαστάσεις του διαστήματος και μιας διάστασης του χρόνου, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι απλά ένα ολόγραμμα. Κι αυτό γιατί η πραγματική δράση τους θα εκτυλισσόταν σε ένα πιο απλό, επίπεδο Σύμπαν όπου δεν θα υπήρχε βαρύτητα.

Η θεωρία αυτή είχε συγκλονίσει τους φυσικούς του κόσμου που βάλθηκαν να ασχοληθούν με αυτή και να την ψάξουν περισσότερο. Σήμερα λοιπόν, ο Yoshifumi Hyakutake από το Πανεπιστήμιο του Ibaraki στην Ιαπωνία και η ομάδα του, μπόρεσαν να την πάνε αρκετά βήματα παρακάτω. Πλέον, λένε πως έχουν και στοιχεία που αν όχι αποδεικνύουν, σίγουρα στηρίζουν τη θεωρία του Maldacena ακόμα περισσότερο.

Σε μια έκθεση, ο Hyakutake υπολογίζει την εσωτερική ενέργεια της μαύρης τρύπας με τη θέση της δράσης της (δηλαδή το σύνορο μεταξύ της μαύρης τρύπας και του υπόλοιπου Σύμπαντος), την εντροπία της και άλλα εικονικά αντικείμενα που πότε υπάρχουν και άλλοτε εξαφανίζονται.
Σε μια άλλη έκθεση συνυπολογίζει και την εσωτερική ενέργεια του υπόλοιπου Σύμπαντος χωρίς βαρύτητα.
Τα αποτελέσματα των δυο υπολογισμών ταιριάζουν απόλυτα και αποδεικνύουν πως το σύμπαν έτσι όπως το βλέπουμε και το μελετούμε μπορεί να είναι εικονικό... ένα ολόγραμμα και τίποτα άλλο.