Επιστήμονες: Η Γη είναι στα πρώτα στάδια μιας μαζικής εξαφάνισης ειδών ζωής

Και φταίει αποκλειστικά ο άνθρωπος...

Όλοι έχουμε διαβάσει για την εποχή των παγετώνων που οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν εκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford, Rodolfo Dirzo και την ομάδα του, η Γη βρίσκεται ξανά στα πρώτα στάδια μιας μαζικής βιολογικής εξαφάνισης.
Ήδη τα τελευταία χρόνια πολλά είδη ζώων έχουν εξαφανιστεί ή είναι στα πρόθυρα εξαφάνισης. Η ομάδα του Dirzo λοιπόν, πήρε στοιχεία από παλαιότερες έρευνες και τα συνδύασε με νέα στοιχεία που βγήκαν τώρα στο φως. Είδαν πως ο πλανήτης μας είναι έτοιμος για μια μαζική εξαφάνιση πολλών ειδών ζωής.
Αυτή τη φορά αυτή η βιολογική καταστροφή δεν θα οφείλεται σε κάποιο γεγονός όπως παγετώνας ή αστεροειδή αλλά στον άνθρωπο και τις πράξεις του.
Τα στοιχεία που έδωσε το επιστημονικό περιοδικό Science, είναι αποκαρδιωτικά. Από το 1500, έχουν εξαφανιστεί 322 σπονδυλωτά ζώα ενώ και από αυτά που έχουν μείνει υπάρχει μια μείωση 25% σε πληθυσμό. Αλλά και στα ασπόνδυλα, υπάρχει μια τραγική μείωση 45% του πληθυσμού τους.
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τόσο απλά. Μια εξαφάνιση ζώου δεν σημαίνει απλά πως δεν θα το ξαναδούμε στη Γη. Η εξαφάνιση ενός είδους ζώου μπορεί να οδηγήσει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση... Ίσως και στην εξαφάνιση κι άλλων ζώων που ζουν από αυτό... Μια αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να φτάσει μέχρι τον άνθρωπο. Σκεφτείτε τις επιπτώσεις στον οργανισμό του ανθρώπου αν επί δεκαετίες δεν βρίσκεται ψάρι να φάει για παράδειγμα...