Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι των ΗΠΑ έχουν περισσότερα λεφτά απ' όσο η μισή χώρα μαζί

Για πολλούς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του καπιταλισμού. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα του καπιταλισμού; Τα λεφτά πάνε πάντα στα λεφτά και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Κάτι τέτοιο φαίνεται και από τελευταία στοιχεία. Όπως φαίνεται, οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει πάνω τους περισσότερο πλούτο απ' όσο ο μισός πληθυσμός της χώρας μαζί.

Πριν λίγες ημέρες ο ιδιοκτήτης του Facebook, Mark Zuckerberg ανακοίνωσε πως τώρα που έκανε παιδί αποφάσισε να δώσει το 99% των μετοχών του Facebook σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αυτό σε δολάρια μεταφράζεται σε 45 δισεκατομμύρια.
Φυσικά η περιουσία του είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και μετά από μια τέτοια κίνηση θα παρέμενε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Για να μην σκεφτούμε και την λογική των μετοχών που θα του έδιναν πίσω τα λεφτά του σε μερικούς μόλις μήνες.

Τέτοιες κινήσεις μας κάνουν να σκεφτούμε την τεράστια απόσταση και το τεράστιο κενό ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους... όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα στοιχεία από την έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών αποδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα της οικονομικής ανισότητας και προκαλούν προβληματισμό.
Τι λένε λοιπόν τα στοιχεία; Πως 20 μόνο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλούτο ίσο με τον μισό πληθυσμό της χώρας μαζί. Μετάφραση: Ο μισός πλούτος της χώρας είναι συγκεντρωμένος σε 20 ανθρώπους.
Συγκεκριμένα, οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας, ανάμεσα στους οποίους είναι φυσικά και ο Zuckerberg, έχουν πλούτο ίσο με εκείνο 152 εκατομμυρίων ανθρώπων που αποτελούν χαμηλότερο 50% της χώρας μαζί.

Ποια είναι τα άλλα εντυπωσιακά στοιχεία που προκύπτουν;
- Οι 100 πλουσιότεροι άνθρωποι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν περιουσία ίση με ολόκληρο τον αφρό-αμερικάνικο πληθυσμό της χώρας
- Οι 186 πλουσιότεροι άνθρωποι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν περιουσία ίση με ολόκληρον τον πληθυσμό λατινικής καταγωγής των ΗΠΑ
- Οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι της λίστας του Forbes έχουν συνολική περιουσία 2.34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Περισσότερα δηλαδή από το ΑΕΠ της Ινδίας.

Φυσικά το πρόβλημα επεκτείνεται και πέρα από το οικονομικό αφού η οικονομική ανισότητα και μετακυλίεται και σε άλλες όψεις της ζωής. Φέρνει για παράδειγμα και κοινωνική ανισότητα. Διαφορετική πρόσβαση στην περίθαλψη, στην μόρφωση και σε όλες τις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Josh Hoxie δήλωσε πως όλα αυτά τα στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά και θα έπρεπε να προβληματίσουν τους παγκόσμιους ηγέτης και διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.